VIDEO

Bankiers van het verzet

Histodocu monument onthulling

NVB (Nederlandse Vereniging van Banken)
20-5-2020

In Bloemendaal zijn vandaag twee monumenten van beeldhouwer Frans van der Ven onthuld ter nagedachtenis aan Gijsbert (Gijs) en Walraven (Wally) van Hall, ook wel de ‘bankiers van het verzet’ genoemd. Dit betreft een stalen silhouet waarop de broers met een kind zijn uitgebeeld en twee dijkjes met zwarte tegels waarop hun verhaal wordt verteld. De monumenten zijn geplaatst in de omgeving waar de broers jarenlang hebben gewoond. De onthulling werd verricht door Barry Atsma (foto) – die in de film ‘Bankier van het verzet’ uit 2018 de rol van Walraven van Hall speelde – en Ellen Wurpel-van Hall.

De gebroeders Van Hall brachten tijdens de bezetting met anderen een omvangrijk fonds (het Nationaal Steun Fonds) tot stand. Daarmee werden verzetsorganisaties, koopvaardijgezinnen, stakers bij de Nederlandse Spoorwegen en onderduikers financieel ondersteund; in totaal zo’n 150.000 mensen. Circa 2.000 mensen waren, in het grootste geheim, werkzaam voor het fonds.

Het fonds boogde onder meer op het financiële vernuft van Walraven en Gijs van Hall dat zij in het decennium voor de oorlog hadden opgedaan als bankier en vooral als effectenhandelaar. Zij kregen Nederlandse banken en bedrijven zover dat zij geld uitleenden aan het fonds en verwierven hierbij een garantie van de regering in ballingschap. Zo werd naar de huidige prijzen een kapitaal van een half miljard euro bijeen gebracht.

Gijs Van Hall was de bedenker van een omvangrijke fraude met waardepapier van De Nederlandsche Bank die in die jaren werd geleid door de collaborateur Rost van Tonningen. Daarmee konden onder meer 30.000 treinstakers worden doorbetaald.

logo ExpertBibliotheek

Rapporten op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.expertbibliotheek.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.