VIDEO

Hagelschade en klimaatverandering

Webinar door Verbond van Verzekeraars  [57:06]

Verbond van Verzekeraars
25-6-2020

De circa 150 deelnemers aan het webinar Hagelschade en klimaatverandering, dat het Verbond vorige week organiseerde, kregen een lesje ‘hagelklimatologie’. Zo legde De Moel uit dat “we theoretisch moeten rekenen op grotere stenen in de toekomst”. “Dat heeft te maken met een warmere atmosfeer en meer convectie. Daardoor krijgen we meer warme lucht die omhoog gaat en dat leidt tot grotere stenen.”

Via een poll testte hij de kennis van de deelnemers en vroeg ze onder meer hoeveel groter de kans op hagel (van minstens 2 cm groot) in Limburg is versus Noord-Holland. De deelnemers kwamen op een gemiddelde van 6,2 uit, maar de werkelijke kans is zo’n vier tot vijf keer groter. De Moel: “Wij zijn daarachter gekomen door veel bronnen met elkaar te combineren, waaronder de radardata van het KNMI, aangevuld met de data van de European Severe Weather Database en de data van het magazine Weerspiegel.”

Met name die laatste bron bleek veel waard. In Weerspiegel, dat teruggaat tot 1975, was elke maand een tabel te vinden met dagen, locaties, type extreem weer op die dag, inclusief hagelgrootte. “Een monsterklus”, meent De Moel, maar we kregen wel duizenden observaties in handen, waarvan er in 650 ook iets over de hagelgrootte werd gezegd.”

logo ExpertBibliotheek

Rapporten op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.expertbibliotheek.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.