VIDEO

Can We Trust Self-learning AI?

Video: Can We Trust Self-learning AI?

Webinar by Radboud Reflects  [1:19:49]

Radboud Universiteit
14-3-2022

Een verzekering toekennen, het opsporen van huidkanker en het speuren naar potentiële misdadigers. We vertrouwen steeds meer op de beslissingen van zelflerende AI, omdat het bijzonder effectief patronen herkent in data.

Er is echter een probleem: zelfs experts weten vaak niet meer hoe deze systemen beslissingen maken. Kom luisteren naar AI-deskundige Pim Haselager en denk mee over de rol van zelflerende AI in onze samenleving.

Black box

Het zou zomaar kunnen dat je geweigerd wordt als nieuwe klant van een verzekeraar omdat een zelflerend systeem jou ziet als risicovol. Wanneer je vraagt om een verklaring dan kan deze vaak niet gegeven worden, want de gebruikte AI is een zogenaamde ‘black box’. Het systeem zoekt de meest efficiënte weg naar zijn einddoel en  genereert daarbij een hoop variabelen, die door ons nauwelijks meer te interpreteren zijn. Het gevolg is dat de verzekeraar je eigenlijk geen uitleg kan geven en je het moet doen met een misschien wel onrechtvaardig besluit van een geautomatiseerd systeem.

Neurale netwerken

Omdat de toepassingen van zelflerende AI zo breed zijn, staat er in het ene geval meer op het spel dan in het andere. Niet weten hoe AI te werk gaat bij het opsporen van huidkanker is minder erg dan bij het speuren naar potentiële misdadigers. Inmiddels worden dit soort automatische systemen wel in bijna elk domein van onze samenleving gebruikt. AI-deskundige Pim Haselager vertelt hoe neurale netwerken – de basis van zelflerende AI – werken, waarom ze zo effectief zijn en hoe breed ze al worden toegepast.

Slimmer dan de makers

Cognitiefilosoof Marc Slors trapt de avond af met een voorbeeld uit de praktijk en stelt daarbij de vraag: hoe kan het dat computers slimmer kunnen zijn dan de mensen die ze maken? Pim Haselager staat stil bij de voordelen én de ethische implicaties van self-learning AI. In een gesprek gaan beide sprekers op zoek naar antwoorden op vragen als: In hoeverre kunnen we blind vertrouwen op AI? En wat gebeurt er filosofisch gezien wanneer zelflerende systemen zo complex worden dat AI nodig is om ze te interpreteren? Wat zou dat doen met onze autonomie en het kunnen maken van weloverwogen beslissingen?

logo ExpertBibliotheek

Rapporten op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.expertbibliotheek.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.