VIDEO

Bitcoin, toekomst of bubbel?

Radboud Reflects

Radboud UMC
27-3-2018

Bitcoin, toekomst of bubbel? | Lezing en gesprek met internetdeskundige Jaap-Henk Hoepman en econoom Robbert Rademakers

Rekenen we binnenkort onze boodschappen af met bitcoins? En vervangt de blockchain straks de bank? De koers van de bitcoin is de laatste jaren flink gestegen. Je bent gek als je niet investeert in cryptocurrencies. Iedereen kan steenrijk worden, zo lijkt het wel. Kom luisteren naar internetdeskundige Jaap-Henk Hoepman en econoom Robbert Rademakers. Denk verder over de werking van digitale valuta, de achterliggende technologie en de invloed daarvan op onze wereld.

Geld witwassen
Zijn cryptocurrencies een vloek of een zegen voor de maatschappij? Is het de toekomst, of hebben we te maken met een bubbel die ieder moment kan knappen? Moet het gebruik van dit virtuele geld aan banden gelegd worden met toezicht, wetten en beleid?

Of is dit juist het eerste echte democratische financiële systeem dat de oplossing biedt voor het huidige wankele bancaire stelsel? Hoe voorkomen we het witwassen van geld, het ontduiken van belasting en het handelen in verboden middelen, wanneer er niet langer sprake is van een centrale toezichthouder?

De blockchain
De kracht achter cryptocurrencies is de blockchain. Dit is de techniek die het systeem draaiende houdt. Deze blockchain zorgt ervoor dat een bank, als bemiddelende partij, overbodig wordt bij geldtransacties. Het lijkt erop dat deze technologie in de toekomst grote gevolgen gaat hebben voor het bedrijfsleven, de overheid en de samenleving.

De blockchain is een nieuwe manier van gedistribueerd vertrouwen: het is decentraal, open, niet te hacken, en er is niet één instantie of bedrijf de eigenaar van alle data. Maar is het eigenlijk wel verstandig om vertrouwen te hebben in een systeem zonder zichtbare instantie als verantwoordelijke?

Na hun lezingen gaan Jaap-Henk Hoepman en Robbert Rademakers met elkaar in gesprek onder leiding van filosoof Frank van Caspel. Leer meer over cryptocurrencies, de blockchain en hoe deze onze wereld gaan veranderen.

logo ExpertBibliotheek

Rapporten op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.expertbibliotheek.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.