VIDEO

'Continuïteit: ons gezamenlijke belang'

Video:

Webinar door NBA  [1:32:44]

NBA
10-1-2022

De continuïteit van een organisatie is van groot maatschappelijk belang. Wat is hierin de rol van de accountant? Op 9 december van 15.00-16.30 uur organiseerde de NBA-werkgroep Continuïteit het webinar Continuïteit: ons gezamenlijke belang, over de rol van de externe accountant bij (dis)continuïteit van organisaties.

De  Werkgroep Continuïteit is een samenwerking tussen de NBA, SRA en accountantsorganisaties en werkt in opdracht van de Stuurgroep Publiek Belang aan het thema continuïteit in het accountantsberoep.  

Continuïteit

De continuïteit van een organisatie is van groot belang voor ons allemaal. Organisaties die met vertrouwen naar de toekomst kijken, zijn goed voor nieuwe banen, zijn interessant voor investeerders en dragen bij aan een duurzame en veerkrachtige economie. Bedrijfsmodellen veranderen echter continu, onder meer door groeiende digitalisering en door de impact van klimaatverandering. Wat vandaag nog toekomstbestendig is, is dat morgen wellicht niet meer.

De rol van de accountant in continuïteit 

Als de continuïteit van een onderneming onder druk staat of wegvalt, heeft dit vaak grote gevolgen voor alle betrokkenen. Adequaat handelen in situaties van mogelijke discontinuïteit is essentieel, ook voor de externe accountant. Hoe vaak komt dit eigenlijk voor, en wat betekent adequaat handelen concreet? En als adequaat handelen niet lukt, hoe komt dat en wat kunnen we ervan leren? De Werkgroep Continuïteit  buigt zich over deze vragen, analyseert de verschillende leerpunten en komt ten slotte met concrete verbetervoorstellen.  

Webinar  

Tijdens dit webinar maken we tussentijds de balans op. We delen de resultaten van de verschillende onderdelen van het uitgevoerde onderzoek, waaronder:

  • Data-analyse door de Foundation for Auditing Research (FAR) naar faillissementen in Nederland tussen 2012 en 2020.
  • Inzichten in wetenschappelijke publicaties met betrekking tot het onderwerp ‘continuïteit en accountant’.
  • Oorzaakanalyse naar de factoren die een rol spelen bij het tijdig en adequaat signaleren van continuïteits-vraagstukken in een onderneming.  

Met de onderzoeksresultaten, input uit gesprekken met stakeholders en het webinar op 9 december werkt de Werkgroep Continuïteit in de komende maanden concrete verbetervoorstellen uit. 

We bespreken de resultaten met de volgende deskundigen:

  • Noor Zetteler – Wijn en Stael - partner (curator)
  • Carlo Renne - Deloitte - partner en Risk & Reputation Leader
  • Arnout Traas - Heijmans, Vreugdenhil en ABAB accountants en adviseurs - commissaris
logo ExpertBibliotheek

Rapporten op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.expertbibliotheek.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.