VIDEO

De woningmarkt

Video: De woningmarkt

Een onderzoek en een boek door DNB  [1:44]

De Nederlandsche Bank
11-2-2021

Sommige groepen Nederlanders vinden moeilijk een geschikte woning. Starters bijvoorbeeld. Om hier wat aan te doen, moeten er meer woningen en dan vooral meer betaalbare huurwoningen komen.

Tussen wal en schip

Op onze woningmarkt gaat veel goed. Zo hebben we in Nederland kwalitatief goede woningen. En vergeleken met andere landen hebben weinig mensen heel veel moeite om hun woonlasten te betalen.

Maar er gaan ook dingen minder goed. Sommige groepen vinden moeilijk een woning. Starters zijn daarvan misschien wel het belangrijkste voorbeeld. Het lukt ze vaak niet om een koopwoning te krijgen. Het aanbod van woningen is veel lager dan de vraag en na een bezichtiging leggen ze het af tegen andere groepen. Bijvoorbeeld doordat die al overwaarde van hun huidige koopwoning kunnen inzetten. En als het starters wel lukt een woning te kopen, moeten ze in veel gevallen een hoge hypotheek afsluiten. Voor een sociale huurwoning verdienen starters vaak te veel. Dan is er alleen nog de vrije huursector. Maar daar zijn weinig woningen. En de woningen die er zijn, hebben vaak een hoge huur.

Verschillende typen huurwoningen

  • Sociale huurwoningen hebben een huurprijs tot ongeveer EUR 740. Deze woningen zijn vooral bedoeld voor de lagere inkomens.
  • Huurwoningen in de vrije sector hebben een huurprijs hoger dan EUR 740. In principe kan iedereen zo’n woning huren.

Woningtekort

Dat sommige mensen moeilijk aan een woning komen, heeft meerdere oorzaken. Een daarvan is dat we in Nederland een woningtekort hebben. Er zijn simpelweg meer huishoudens dan woningen. Half 2020 bedroeg het tekort 331.000 woningen. (bron: ministerie van Binnenlandse Zaken). 

Veel koopwoningen, weinig huurwoningen

Maar ook het soort woningen in Nederland speelt een rol. In Nederland is er met name een gebrek aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector. Slechts 9% van onze woningvoorraad bestaat uit vrijesectorwoningen. In Duitsland bijvoorbeeld is dat ongeveer 50%. 

Lees hier het volledige artikel: https://www.dnb.nl/actuele-economische-vraagstukken/woningmarkt/ 

logo ExpertBibliotheek

Rapporten op het gebied van Audit & Control, Actuariaat & Risk Management, Juridisch & Fiscale Zaken, Pensioenen, Schade & Hypotheken, Compliance en Investment Management.

Bekijk ons volledige overzicht op www.expertbibliotheek.nl.

logo CareerTube

Videoplatform met werkenbij video's van toonaangevende organisaties in de financiële wereld. Met een focus op de finance specialisatie zorgt de koppeling met de 17 (niche) vacaturesites van CareerGuide direct voor een relevant bereik.

Bekijk ons volledige overzicht op www.careertube.com.